'Bij Samen voor Goud investeren we in de persoonlijke ontwikkeling van jongeren'
'Dit doen we door een combinatie van maatschappelijke betrokkenheid, community building en trainingen. We helpen mensen om buiten hun bubbel te kijken, omdat we geloven dat de wereld een betere plek wordt met wat meer wederzijds begrip. Centraal in ons werk staan sociale betrokkenheid, openheid en plezier'.
In een team van vijf en dan weer drie en dan weer ... teamleden staat Tessa dagelijks klaar voor de jongeren van Gouda. Als community partner van TijdVoorActie hebben ze al heel wat ervaring opgedaan. Wij spraken met Tessa Burgers, directeur-bestuurder van het jongerenvrijwilligersnetwerk Samen voor Goud, over het reilen en zeilen van haar sociale onderneming.
Tessa vertel, wat heeft jullie geïnspireerd om een vrijwilligersnetwerk voor jongeren op te zetten en hoe zijn jullie begonnen?
Samen voor Goud bestaat inmiddels 8 jaar en werd oorspronkelijk opgericht door Maurice de Korne met als doel eenzaamheid in de gemeente Gouda tegen te gaan met behulp van jongeren. In het begin richtte het netwerk zich vooral op maatjeswerk en projecten. Het bijzondere is dat we zijn begonnen met als doel: het ondersteunen van de gemeenschap, en jongeren als middel daartoe. Maar vijf jaar na de start, is die rolverdeling juist omgedraaid: we zijn er om de jongeren te helpen, zij zijn ons doel. De gemeenschap is nu het middel geworden. We worden nog wel eens gebeld hoor: ‘We zoeken een maatje voor een 72-jarige meneer’. Maar dat doen we dus niet meer. Al is dat wel bewijs dat het netwerk vanaf de start impact en naam heeft gemaakt in de stad.
'Het is meteen vol gas vooruit en elke dag zie je en merk je: dit wat wij doen maakt écht verschil!'
Ik werk zelf overigens pas een jaar bij het netwerk en kan daarom niet veel vertellen over het begin en hoe dat precies is gegaan. Wat ik wel weet is dat het netwerk de afgelopen jaren flink wat uitdagingen heeft gekend, zoals veel verloop onder het personeel. Dat verloop is ergens ook wel logisch. Dit is niet een plek om voor eeuwig te blijven hangen. Er zijn bijvoorbeeld maar drie functies, dus doorgroeien is lastig. Daarentegen; je doet dit werk echt om maatschappelijke impact te maken. En dat gebeurt ook! Het is meteen vol gas vooruit en elke dag zie je en merk je: dit wat wij doen maakt écht verschil!
Vertel eens, wat maakt jullie jongerenvrijwilligersnetwerk uniek?
In vergelijking met andere jongerenvrijwilligersnetwerken richten wij ons vooral op het werken met groepen, in plaats van één-op-één begeleiding. Dat zie je bijvoorbeeld terug in hoe wij Maatschappelijke Diensttijd aanbieden. Dat doen wij in samenwerking met scholen en klassen. Binnen groepen geven we workshops en trajecten waarin iedereen natuurlijk wel zijn eigen pad en vrijwilligersplek heeft, maar we starten en eindigen samen op vaste momenten. Zo pakken wij het dus meer projectmatig aan.
En als er dan toch een jongere individueel bij jullie aanklopt?
Voor hen hebben we gelukkig diverse andere sociale projecten, vaak ontstaan uit spontane ideeën van ons, wensen van de gemeente, of signalen van maatschappelijke organisaties. In Gouda werken we samen met meer dan 25 maatschappelijke organisaties en partners. Dat is echt goud! Want we zijn maar met z’n drietjes he…Dankzij deze samenwerkingen kunnen we niet alleen projecten opzetten, maar ook vaak kosteloos ruimtes huren, om maar wat te noemen. Dat is heel prettig.
Samen voor Goud: Ondernemen in Gouda
Met onze naam 'Samen voor Goud' verwijzen we, net als bijna alle andere ondernemers in Gouda, naar onze prachtige stad én naar de ambitie om het beste uit onszelf en de maatschappij halen. We streven naar succes, naar winst, en dat doel mag iedereen op zijn eigen manier invullen, dus ook ‘onze’ jongeren. Voor sommigen betekent dat bijvoorbeeld twee keer per maand naar een jongerenavond komen, simpelweg om even het huis uit te zijn. Is dat gelukt? Dan is het doel bereikt. En dat is Goud!
Tessa woont zelf ook in Gouda: ‘We vinden het belangrijk dat onze medewerkers bekend zijn met de stad. We komen dan ook allemaal uit Gouda en randgemeentes.’
Je vertelde dat het best intensieve jaren zijn geweest met diverse uitdagingen. Kun je daar wat meer over vertellen?
Het was inderdaad behoorlijk intensief, met momenten van even tieren en weer doorgaan. Of soms even taartje eten met elkaar, dat helpt ook. En dat zeg ik even gekscherend, maar de interne uitdagen hadden wel gevolgen. Er vielen projecten weg en de vele wisselingen hadden ook effect op de jongeren. De 14+ groep had bijvoorbeeld een sterke band met de jongerenwerker die vertrok. Om dat weer op te bouwen met een nieuwe jongerenwerker en groep heeft tijd nodig. We merken: als we stabiel zijn kunnen we meer bereiken.
Je wordt er overigens wel creatief van...
Want met al die wisselingen dachten we: hoe gaan we dat nou doen? We hebben zelf ook vrijwilligers nodig! Nu krijgen we ondersteuning op PR-gebied en een van onze MDT’ers (een 15-jarige) is nu onze vrijwillige facilitair medewerker. Hij heeft de beamer opgehangen en de laptop geïnstalleerd. Zo zie je maar, we mogen zelf ook om hulp vragen!
Een andere uitdaging is de fondsenwerving. Aanvragen bij de gemeente en fondsenwerving doen we nu zelf, maar dat kost veel tijd. Het gaat ook niet altijd even goed, dus kijken we hoe we dit kunnen verbeteren. De meeste aanvragen voor dit jaar zijn gelukkig al ingediend. Misschien laten we volgend jaar toch weer een externe partij meekijken.
Ben jij ook elke dag bezig met het creëren van kansen, het aanpakken van uitdagingen en het verbinden van jonge mensen? Wil je nog meer doen? Nog meer betekenen? TijdVoorActie helpt je een sociale onderneming op te zetten die jongeren laat ontdekken wat vrijwilligerswerk voor hen kan betekenen. De TijdVoorActie community is een netwerk van jongerenwerkers door heel Nederland die aan dezelfde droom werken. Door je aan te sluiten profiteer je van de kennis en ervaring van gelijkgestemden en de jarenlange expertise van TijdVoorActie in het activeren en betrekken van jongeren. Bovendien maak je gebruik van programma's als Maatschappelijke Diensttijd, waarmee je direct praktisch aan de slag kunt met de jongeren in jouw eigen stad!
Hoe stimuleren jullie jongeren om zich in te zetten voor anderen in de stad?
Zijn er specifieke programma's of initiatieven die jullie hebben opgezet?
Afgelopen jaar waren we druk met drie verschillende MDT-projecten in samenwerking met een ISK (Internationale Schakelklas), Driestar-Wartburg en het MBO Rijnland. Jongeren besteedden gemiddeld de helft van hun tijd aan vrijwilligerswerk, en de andere helft aan bootcamps en workshops. Komend jaar gaan we door met MDT-Changemakers, waarbij we ons richten op professionalisering van jongeren in het werkveld. Jongeren van 16 -19 jaar zijn eigenlijk nog niet klaar voor het werkende leven, dus we focussen op hun ontwikkeling naar volwassenheid en talentontplooiing.
ShoutOutScout!
We willen ook een MDT-project starten met de scouting in Gouda. De aanmeldingen en zichtbaarheid voor de scoutingclub zijn een uitdaging, want ze worden niet goed gevonden in de stad. We gaan kijken hoe wij ze hierbij kunnen helpen. Onze focus zal daarbij liggen op ‘ontmoeten’ en ‘impact maken in de stad’. Dit project heet ShoutOutScout! Wat we precies gaan doen willen we overlaten aan de jongeren, daar laten we ze vrij in. Dat werkt het beste!
'Goed om te beseffen dat het niet altijd nodig is dat jongeren van alles doen. Alleen al het samenbrengen van verschillende leeftijden en doelgroepen, en elkaar begroeten, kan enorm helpen voor het gevoel van saamhorigheid in de stad.'
Vertel eens over RealStars...
Realstars is ons paradepaardje en loopt als een trein. We hebben een enthousiaste ambassadeur op school die voortvarend aan de slag is gegaan met het project en dat helpt enorm. Bij De Driestar, een gereformeerde school met havo- en vwo-leerlingen, brengen we leerlingen in contact met de samenleving en de buitenwereld. Eerst organiseren we een markt waar organisaties hun opdrachten kunnen aanprijzen. Voorafgaand krijgen de organisaties een workshop over omgaan met 14-jarigen, wat erg nuttig is. Ze leren hoe het brein van een 14-jarige werkt en zich ontwikkelt, wat voor meer begrip zorgt. Want het brein van een 14-jarige werkt nu eenmaal net anders.
Kunnen jullie voorbeelden delen van specifieke momenten waarop jongeren via jullie netwerk anderen hebben geholpen en het verschil hebben gemaakt in hun leven?
Zeker, een mooi voorbeeld is de fietstunnel in Gouda. Voorheen was deze tunnel duister, vies en ongemakkelijk om doorheen te fietsen. Dankzij MDT hebben jongeren een ontwerp en plan gemaakt om de tunnel veiliger te maken. Ze zijn aan de slag gegaan met graffiti en twee weken geleden is de tunnel helemaal opgeknapt. Het resultaat mag er zijn: de tunnel ziet er nu prachtig uit en het voelt veel veiliger en prettiger om er doorheen te fietsen. Dit is echt een voorbeeld van hoe jongeren via ons netwerk een positieve impact hebben op hun eigen omgeving en het leven van anderen.
Impact maken met de scootmobielclub!
Een ander impactvol moment was dat drie van onze MDT’ers vrijwilligerswerk deden bij de scootmobielclub Gouda. Niet alleen leerden de deelnemers omgaan met een scootmobiel, maar ze zetten zich ook in voor een toegankelijkere stad. Drie tienerjongens hebben geholpen bij het uitstippelen van veilige routes voor de scootmobielers tijdens een speurtocht. De aanwezigheid van de jongeren bracht een zeer positieve sfeer met zich mee. Goed om te beseffen dat het niet altijd nodig is dat jongeren van alles doen; alleen al het samenbrengen van verschillende leeftijden en doelgroepen, en elkaar begroeten, kan enorm helpen voor het gevoel van saamhorigheid in de stad.
Kun je nog zo’n impactvol voorbeeld noemen?
Vorig jaar deden we mee aan Social Friday, waar slechts vier jongeren zich voor hadden aangemeld. Ondanks het kleine aantal hebben we het toch door laten gaan. Een van de jongeren opende de bijeenkomst met de vraag: ‘Zijn jullie ook weleens eenzaam?’ Geweldig! Er ontstond gelijk openheid in de groep omdat zij dit durfde open te breken. Hieruit is de hang-out 18+ ontstaan, waar jonge asielzoekers en statushouders samenkomen met Goudse jongeren die hun sociale netwerk willen vergroten. ‘Ik kom heel graag’, zei een van hen,‘want ik weet dat als ik kom, anderen er ook iets aan hebben. Alleen al door er te zijn, kan ik anderen helpen.'
Dat noem ik nou impact!
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee jullie geconfronteerd worden bij het betrekken van jongeren, en hoe gaan jullie daarmee om?
Een van onze grootste uitdagingen is het vinden van de juiste jongeren en het formuleren van het juiste aanbod, zo zijn we bijvoorbeeld geen hulpverleners en kunnen niet omgaan met zware problematiek. Om jongeren te werven hebben we van alles geprobeerd. Maar we merken dat de drempel vaak toch te hoog is. Zelfs gratis eten, met of zonder aanmelding, korte of lange sessies, vrijblijvende avonden. Allemaal verschillende formules probeerden we – maar het bleek niet effectief. We hebben nu gekozen om met een vaste groep iets op te bouwen en introduceren het concept ‘Bring a Friend’. En in alle eerlijkheid? Jongeren vasthouden is gewoon super lastig. Jongeren volgen een traject, behalen een certificaat en gaan dan weer hun eigen leven leiden. En dat is ook ok!
Wat betekent de samenwerking met TijdVoorActie voor jou?
We hebben het afgelopen jaar veel uitdagingen gekend, van financiële problemen tot personeelsverloop, wat het hart van het team ook sterker heeft gemaakt. Het voelde als een doorstart en TijdVoorActie heeft ons geholpen om de boel weer op de rit te krijgen. Ze kennen niet alleen onze geschiedenis en relaties, maar zijn ook een deel van ons geheugen geworden. Tonny, de adviseur voor de netwerken, staat iets verder van ons af, waardoor hij een geweldige sparringpartner is.
Hoe draagt de Community en de inspiratiedagen daar aan bij?
Hoewel de inspiratiedagen ontzettend leuk en waardevol zijn, hebben we het momenteel agenda technisch erg druk. Het is alle hens aan dek. Hopelijk komt de stabiliteit snel terug, zodat we weer volledig kunnen deelnemen. De inspiratiedagen zijn informatief en helpen ons bij het verbinden. De passie voor jongeren delen we met elkaar. Wat betreft de inhoud zien we uit naar meer organisatiegerichte workshops, van fondsenwerving tot Excel. Hoe zet je een stichting op en hoe beheer je dat? Daar zijn alle community partners mee geholpen denk ik.
Welk advies zouden jullie andere jongerenwerkers willen geven die geïnspireerd zijn om ook een jongerennetwerk te starten na het lezen van dit interview?
Doe het niet alleen! Zoek steun bij organisaties zoals TijdVoorActie, waar al veel expertise aanwezig is. Werk samen met je stad en bekijk welke initiatieven er al zijn. Vaak bestaan er al fantastische projecten die je kunt benutten. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Daarbij: het is geen wedloop. Zorg voor contact met andere sociale initiatieven en leer van elkaars ervaringen!
Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?
We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.